Synstræning

Når øjnene skal samarbejde

Synstræning handler om at træne øjnene til at arbejde sammen, dvs. at samsynet fungerer. Hvis samsynet ikke fungerer, vil synsproblemer ikke fuldt ud kunne afhjælpes med brille eller kontaktlinser, og man vil ofte opleve symptomer som hovedpine, koncentrationsbesvær, besvær med at bedømme afstande, læsevanskeligheder og problemer med at fokusere.

Det kan også være en ide at træne synet, selv om man kun har et øje at se med. Du lærer at bruge øjet så hensigtsmæssigt som muligt. Du kan træne øjet så det er lettere at følge en linje, når du læser og ofte kan øjet også trænes op til at se mere tydeligt, hovedpine der stammer fra øjet, kan afhjælpes. I mange tilfælde kan du klare optræning af et øje ved at lave de øvelser, der står i bogen: Synstræning, motion for syn og sind.

BEHOV FOR SYNSTRÆNING?
Behov for synstræning klarlægges med en specialiseret synsprøve, som startes med en dyb samtale for at afdække hvad behovet er for hjælp, selve synsundersøgelsen, der anvendes, kan afsløre symptomer som dobbeltsyn, træthed ved læsning, manglende koordination, nedsat syn på lang og kort afstand og årsag til besvær med at bedømme afstand og fokusere.

HVAD ER FORMÅLET MED SYNSTRÆNING?
Jeg ser øjnene som en del af hjernen, Synstræning handler ikke kun om muskeltræning men også om at træne hjernen. Jeg har brugt mindfulness de senere år, hvilket handler om at lære at være i nuet, det har vist sig at øvelserne er mere effektive, når man ikke tænker på alt muligt andet imens de udføres. At lære at være i nuet giver bedre koncentration og større livskvalitet.  Øjet styres af muskler, og ved hjælp af øvelser kan man lære at styrke og beherske øjemuskulaturen, så man udvikler en mere effektiv og præcis synsfunktion. Synstræningen arbejder ikke kun med synet, men også med reflekser, koordination, balance og motorik

SYNSTRÆNING I PRAKSIS
Et synstræningsforløb omfatter både hjemmeøvelser og øvelser og praktisk vejledning hos optikeren. Man skal bruge 15-30 minutter om dagen. Til gengæld giver træningen meget hurtigt resultater, og gennem hele forløbet kontrolleres udviklingen hos optikeren.

Synstræning for skytter:

LÆS MERE HER